Home Student Yang Mana Lebih Baik, Universiti Awam atau Swasta

Yang Mana Lebih Baik, Universiti Awam atau Swasta

11983

Ramai dalam kalangan pelajar lepasan SPM yang tidak tahu apakah pilihan laluan yang boleh diambil dan apa kepentingan laluan tersebut dalam menentukan masa depan mereka.

Antara dilema yang selalu dialami adalah untuk memilih sama ada untuk menyambung pelajaran di universiti awam atau swasta. Jadi mana satu yang lebih baik?

Universiti Awam atau Swasta: Mana Satu Yang Lebih Baik?

Terdapat lebih daripada 400 institusi swasta (termasuk kolej, kolej universiti dan universiti) dan 20 universiti awam di Malaysia. Boleh dikatakan semuanya sedang cuba untuk memenuhi keperluan mendapatkan pendidikan tinggi yang berkualiti yang semakin meningkat dikalangan anak muda Malaysia.

Oleh itu, kami telah menetapkan untuk membandingkan kedua-dua universiti awam dan swasta di Malaysia dan di sini adalah apa yang kami dapati.

1. Yuran Pengajian

Universiti Swasta

Jumlah bayaran boleh mencecah sehingga ratusan ribu ringgit bagi sesuatu kursus.

Universiti Awam

Jumlah bayaran untuk kursus jarang melebihi RM30K.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Perbezaan yang paling ketara antara belajar di sebuah institusi awam berbanding belajar di sebuah institusi swasta adalah yuran. Jumlah yuran untuk kursus di universiti swasta boleh mencecah sehingga ke 3 ke 9 kali ganda jumlah yuran di sesebuah universiti awam. Sebagai contoh, mengejar Ijazah Kejuruteraan di sebuah universiti swasta boleh mencecah kos antara RM47k ke RM170k untuk yuran pengajian sahaja. Sebaliknya, belajar kursus yang sama di Universiti Teknologi Mara (UiTM), salah satu institusi kejuruteraan yang lebih mantap di Malaysia, hanya akan dikenakan bayaran lebih kurang RM1,000 untuk satu semester

Nampak Perbezaannya?

Walaupun ada bantuan kewangan disediakan untuk meringankan beban (biasiswa dan pinjaman PTPTN), belajar di sebuah universiti swasta mungkin mahal bagi sesetengah orang, terutamanya jika anda tidak mempunyai sokongan kewangan daripada ibu bapa anda.

2. Memilih Kursus Yang Diminati

Universiti Swasta

Kemasukan ke kursus yang anda dikehendaki biasanya tertakluk kepada kekosongan tempat duduk.

Universiti Awam

Kemasukan ke dalam kursus yang anda inginkan (atau universiti) boleh menjadi sangat kompetitif dan berdasarkan merit.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Kemasukan ke universiti swasta adalah agak mudah. Tertakluk kepada kekosongan tempat duduk, selagi anda memenuhi keperluan yang diperlukan untuk kursus yang dikehendaki, tempat anda hampir pasti terjamin.

Namun, ianya bukan bahawa kemasukan ke universiti awam adalah kompleks. Sebaliknya, ia boleh menjadi sangat kompetitif. Dengan yuran pengajian jauh lebih rendah, banyak pelajar pintar dari Matrikulasi, STPM, Asasi dan juga Diploma universiti awam akan bersaing untuk tempat-tempat yang sentiasa terhad terutamanya kursus popular seperti Kejuruteraan dan Perubatan.

Jangan terkejut jika anda tidak dapat mendapat tempat di sebuah universiti terkenal seperti Universiti Malaya (UM) atau Universiti Sains Malaysia (USM) walaupun anda memilih kursus kurang popular.

Persaingan untuk masuk ke universiti atau kursus terkemuka boleh menjadi sangat sengit di kalangan pelajar-pelajar. Itulah sebabnya adalah penting untuk bekerja lebih keras dalam pelajaran (dan janganlah kamu melupakan kokurikulum aktiviti anda) jika anda merancang untuk mengikuti kursus yang anda inginkan di sebuah universiti awam yang terkenal.

Baca : 10 Sebab Mengapa Jurusan Senibina Mungkin BUKAN Untuk Anda

3. Kenal Pasti Pilihan Kursus Yang Ditawarkan

Universiti Swasta

Secara umumnya menawarkan kursus-kursus seperti Psikologi, Kejuruteraan, Perniagaan, Undang-undang, Design, Pergigian dan Perubatan, antara lain.

Universiti Awam

Menawarkan pelbagai yang sangat luas kursus.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Jika anda tidak tahu mengenai perkara ini, universiti awam di Malaysia menawarkan pelbagai kursus agak luas. Beberapa contoh termasuk Sains Kognitif, Kerja Sosial, Sains Sukan, Sosiologi dan Antropologi, Hortikultur, Kajian Warisan, Sains Perhutanan dan banyak lagi. Ini adalah untuk memberi peluang lebih luas dan untuk mewujudkan masyarakat berilmu yang akan membantu memenuhi keperluan yang berbeza di negara ini.

Jika anda mempunyai minat untuk mengikuti kursus khusus maknanya anda perlu memasuki sebuah universiti awam yang berkaitan. Tetapi ingat bahawa kursus khusus seperti ini mungkin tidak berada dalam permintaan oleh majikan. Walau bagaimanapun, jika anda telah dipilih untuk mengikuti kursus yang anda inginkan yang berlaku kepada sangat popular dan berdaya saing, dan anda tidak sanggup untuk mengambil peluang anda, maka ia mungkin lebih baik untuk anda untuk belajar di sebuah universiti swasta.

4. Kemudahan Yang Tawarkan

Universiti Swasta

Kemudahan Pelajar mungkin terhad.

Universiti Awam

Satu senarai yang banyak kemudahan ditawarkan kepada pelajar pada kos yang minimum.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Dengan jumlah pembiayaan yang mereka terima setiap tahun, ia tidak menghairankan untuk mengatakan bahawa kemudahan dan peralatan penyelidikan di universiti-universiti awam yang lebih baik berbanding universiti swasta. Sebagai contoh, UiTM menyediakan senarai yang disediakan oleh perpustakaan yang terdiri daripada bahan-bahan popular rujukan, majalah akademik, koleksi jurnal, pangkalan data dalam talian dan lain-lain pelbagai sumber elektronik.

Perkara yang sama boleh dikatakan tentang kemudahan sukan di universiti-universiti awam juga. Sesetengah universiti awam juga mempunyai sumber untuk menyediakan kemudahan sukan seperti kolam renang, gimnasium, kemudahan ekuestrian dan julat memanah. Apakah jenis kemudahan yang anda benar-benar perlu untuk meningkatkan pengalaman universiti anda?

Kesimpulan

Kedua-dua universiti swasta dan awam mempunyai kekuatan mereka sendiri. Selagi institusi itu boleh mendorong anda lebih dekat dengan cita-cita anda dan memenuhi keperluan dan pilihan anda, ia merupakan salah satu pilihan yang wajar diberi pertimbangan.

Di harap dengan penjelasan dalam artikel ini, anda akan dapat membuat pilihan untuk masa depan anda. Semoga berjaya.

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter