Home Berita UiTM, UKM Universiti Terawal Untuk Menjalankan Program Gap Year

UiTM, UKM Universiti Terawal Untuk Menjalankan Program Gap Year

1292

KUALA LUMPUR: UiTM kini sah menjadi universiti awam pertama yang melaksanakan program Gap Year pada pertengahan tahun ini.

Dua universiti telah dikenal pasti untuk sepak mula program Gap Year yang dimulakan oleh Kementerian Pengajian Tinggi awal September ini.

Menterinya, Datuk Seri Idris Jusoh berkata kedua-dua universiti Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Program itu, katanya, akan membolehkan pelajar untuk mengambil cuti selama setahun pengajian untuk mengejar kepentingan mereka, terutamanya dalam kerja sukarela program dan bertugas industri sementara.

Di Malaysia, konsep dan tujuannya adalah supaya pelajar boleh memilih untuk menentukan sendiri apakah yang ingin dilakukan oleh mereka. Walau bagaimanapun, kerajaan mengalakkan pelajar mendaftarkan nama mereka untuk menyertai khidmat sukarelawan sama ada dalam atau luar negara misalnya menjadi tenaga pengajar di kem pelarian di luar negara selain menyertai kerja sukarela bersama pihak polis, imigresen dan kastam dan sebagainya.

Ini adalah salah satu cara untuk mematangkan fikiran mahasiswa dan menambah pengetahuan sekali gus bersedia untuk menghadapi dunia pekerjaan kelak.

“Bagi satu tahun, pelajar boleh mengambil bahagian dalam aktiviti sukarela atau melakukan kerja yang mereka minati.

“Bagi program yang akan datang, kami bekerjasama dengan pihak polis, tentera, JPAM (Pasukan Pertahanan Awam) dan Program Latihan Khidmat Negara untuk menawarkan jawatan kepada pelajar-pelajar ini,” katanya di sini hari ini pada Sidang Kemuncak Pendidikan Malaysia ke-21.

Antara jawatan yang pelajar boleh mengambil masa sehingga adalah pegawai polis kadet, pegawai-pegawai tentera sementara atau pegawai JPAM.

“Selain memberi pengalaman kepada pelajar, program itu juga akan membantu mengukuhkan perpaduan dan menyemai semangat patriotisme.”

Program ini adalah sebahagian daripada usaha kementerian untuk melahirkan graduan yang holistik, dengan keputusan akademik yang baik, pengalaman yang luas dalam industri dan cintakan negara.

Oleh itu, kepada anda yang bakal atau sudah bergelar mahasiswa di universiti berkenaan, inilah peluang anda untuk memanfaatkan gap year dengan aktiviti yang berfaedah yang tentunya akan memberi nilai tambah kepada anda kelak.