Home Pandangan Ready Gamers : Malaysia Akan Miliki Akademi Permainan Video Profesional Menjelang 2017

Ready Gamers : Malaysia Akan Miliki Akademi Permainan Video Profesional Menjelang 2017

380

Jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, Malaysia tidak lama lagi akan menyaksikan penubuhan akademi tersendiri yang menjurus ke arah pemain video pertandingan latihan dan membangunkan mereka ke arena bertaraf dunia.

Sekiranya ianya tiada halangan, akademi itu akan berjalan dengan lancar dan pada tahun 2017.

Esports Malaysia (ESM), badan pentadbir untuk permainan kompetitif (Esports) di negara ini, berada di ambang untuk mencapai salah satu objektif utamanya, iaitu untuk menubuhkan Akademi Esports untuk mendidik dan menghasilkan pencabar dunia yang akan mengibarkan Jalur Gemilang.

Langkah itu tidak boleh datang pada masa yang lebih baik. Komuniti Esports tempatan disanjung tinggi selepas pasukan sendiri Malaysia Fnatic muncul sebagai salah satu daripada lima pasukan Dota2 di dunia, terima kasih kepada kejayaan mereka pada Kejohanan Dunia Dota 2, The International 6, awal tahun ini.

Kejayaan Fnatic ini, berjaya meraih $1.4 juta USD selepas menduduki tempat keempat pada kejohanan berprestij itu, ianya berjaya membuka mata mengenai potensi kerjaya dalam eSports.

Menyediakan Tapak Untuk Pemain Online

Permainan video di Malaysia adalah satu yang meriah. ESM menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai lebih 14 juta pemain bermain pelbagai tajuk permainan. ESM, yang berada di bawah bidang kuasa Kementerian Belia dan Sukan, telah terlibat secara aktif dalam menyokong penyertaan atlet Malaysia dalam pertandingan.

Kemunculan terbaru ialah penyertaan pasukan Malaysia dalam International eSports Federation World Championship 2016 pada 9 Oktober di Jakarta, Indonesia, di mana pasukan bertanding dalam League of Legends (LoL) dan acara Hearthstone.

Matlamat mewujudkan pendidikan formal untuk Esports atlet telah dinyatakan dengan jelas oleh Presiden ESM, Datuk Latt Shariman Abdullah, pada majlis pelancaran ESM pada Januari tahun lepas.

“Dengan memberi tumpuan kepada lima bidang strategik utama iaitu kebajikan pemain; piawaian, pendidikan; pembangunan permainan; dan bertaraf antarabangsa, kami yakin bahawa Esports akan bergerak ke arah yang betul dan mengubah Malaysia menjadi modal dunia Esports pada masa hadapan.

“Dengan sokongan daripada pemain di Malaysia, kerajaan dan juga sektor swasta, kami percaya ia hanya menunggu masa sebelum Jalur Gemilang kami akan terbang tinggi di seluruh dunia,” kata Latt dalam temu bual eksklusif dengan Berita Harian Sdn.

Dalam usaha untuk membuat akademi kenyataan, ESM menyatakan bahawa ia telah pun mengenal pasti rakan akademik yang berwibawa. Latt berkata konsep itu bertujuan untuk merapatkan mereka yang berminat untuk meneruskan kerjaya dalam permainan video dan melatih mereka dengan bantuan tokoh-tokoh yang berpengalaman dari industri.

Pelan ini, katanya, adalah untuk melatih bukan sahaja e-atlet, tetapi juga pengurus dan sportscasters “Kita sedar bahawa tidak semua pakar-pakar dan pemain antarabangsa mempunyai keupayaan untuk menjadi jurulatih. Itulah sebabnya ia adalah penting bagi kita untuk mempunyai rakan kongsi akademik yang mempunyai rekod yang baik dalam melatih pendidik juga, “katanya.

Latt juga menyatakan bahawa kursus berpatutan perlu untuk melatih bakat lebih, di atas meningkatkan penyertaan lebih-lebih lagi wanita. Badan pentadbir berharap untuk melihat akademi itu dan berjalan pada suku pertama 2017.

Sebagai permulaan, akademi itu akan memberi tumpuan kepada kursus-kursus yang meliputi tiga perlawanan: FIFA, CounterStrike: Global Serangan (CS: GO) dan Dota2.

eSM president, Datuk Latt Shariman Abdullah

Sumber : NST

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter