Home 3 Panduan Panduan Untuk Kursus Engineering

Panduan Untuk Kursus Engineering

22490

Pernah terpesona dengan mesin berfungsi? Adakah anda suka menyelesaikan teka-teki yang kompleks dan belajar perkara baru ? Adakah anda sentiasa mendapat A dalam matematik dan sains, sehinggakan rakan sekelas anda sentiasa mencari tuisyen percuma dari anda?

Jika anda telah menjawab ” ya! ” dengan bangga kepada semua soalan-soalan ini , maka kursus Kejuruteraan mungkin yang tepat untuk anda !

Panduan menyeluruh akan membawa anda melalui semua yang anda perlu tahu tentang belajar kursus kejuruteraan di Malaysia , dari pelbagai bidang Kejuruteraan semua cara untuk pilihan kerjaya anda sebagai pemegang ijazah Kejuruteraan.

Perkara Asas Kejuruteraan

Apakah itu Kejuruteraan?

Kejuruteraan adalah mengenai menggunakan matematik dan sains untuk menyelesaikan masalah.

Dengan menggunakan pengetahuan saintifik, ekonomi dan matematik , jurutera bekerja untuk mereka bentuk, membina, mengekalkan dan meningkatkan pelbagai perkara , termasuk struktur , mesin, peranti elektronik, sistem dan proses.

Banyak perkara dalam kehidupan seharian anda adalah produk kejuruteraan, dari bangunan, jambatan dan jalan raya untuk komputer riba anda dan iPhone mewah. Tanpa jurutera, anda tidak akan dapat untuk memandu ke pusat membeli-belah yang terdekat , daftar suapan berita Facebook anda atau menggunakan tandas !

Apakah cabang bidang Kejuruteraan ?

Kejuruteraan adalah disiplin amat luas, terdapat banyak bidang pengkhususan kejuruteraan. Berikut adalah empat daripada cabang utama kejuruteraan.

1) Civil Engineering

Mereka bentuk , membina dan mengekalkan persekitaran fizikal dan dibina, seperti jalan raya , bangunan dan empangan.

2) Chemical Engineering

Berkaitan dengan proses menukarkan bahan kimia dan bahan-bahan mentah ke dalam lebih berguna , borang berharga. Contohnya termasuk petroleum penapisan dan membuat plastik.

3) Electrical & Electronic Engineering

Mengkaji aplikasi elektrik , elektronik dan keelektromagnetan. Contohnya termasuk membangunkan mikropemproses dan komunikasi satelit.

4) Mechanical Engineering

Berkaitan dengan haba dan kuasa mekanikal untuk mengendalikan mesin dan sistem mekanikal, seperti kenderaan , peralatan perindustrian dan peralatan perubatan.

Lain-lain bidang kejuruteraan termasuk: Aeronautical Engineering (kenderaan udara dan ruang ), Kejuruteraan Petroleum ( penggerudian dan pengeluaran minyak mentah dan gas asli ), Kejuruteraan Alam Sekitar ( pembaikan alam sekitar ), dan Mekatronik ( kejuruteraan mekanikal dan elektrik untuk mereka bentuk sistem automatik ).

Belajar Kejuruteraan di UiTM

Apakah Kelayakan yang Anda Perlukan ?

sumber : Selangkah ke-UiTM

Mengapa Anda Perlu Belajar Kejuruteraan?

Dengan begitu banyak pilihan melanjutkan pelajaran di luar sana, di sini adalah beberapa sebab-sebab utama mengapa anda perlu belajar Kejuruteraan.

1) Anda mahu untuk membina dan memperbaiki perkara-perkara untuk menyelesaikan masalah

Jurutera berusaha untuk menyelesaikan masalah dunia sebenar dengan mereka bentuk, membina, memasang dan memperbaiki perkara. Ia adalah satu peluang untuk anda untuk membantu menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik dengan mencipta produk baru dan membangunkan teknologi baru untuk menyelesaikan masalah, dari perkakas rumah dan kilang penapis petroleum untuk pemandu dalam kereta elektrik!

2) Anda mahu tahap yang mencabar minda

Kejuruteraan adalah tahap yang ketat dan akademik mencabar. Selain memohon semua sains dan matematik pengetahuan bahawa anda telah belajar, anda juga akan perlu berupaya untuk berfikir secara logik dan analitikal untuk menyelesaikan masalah yang kompleks. Jika anda untuk cabaran untuk bekerja melalui masalah dan jam kajian yang lama, kemudian Engineering adalah pilihan yang tepat untuk anda!

3) Pilihan kerjaya yang luas dan peluang

Kursus Kejuruteraan memberikan anda asas yang baik untuk cawangan ke dalam sektor yang berbeza. Selain yang bekerja dalam pelbagai industri berkaitan kejuruteraan, seperti minyak dan gas, telekomunikasi dan syarikat pembinaan, anda juga akan mendapati jurutera dalam bidang kewangan, perbankan pelaburan, perundingan pengurusan dan kawasan pembangunan perniagaan. Jurutera dinilai dalam bidang ini kerana pemikiran analitikal dan kemahiran menyelesaikan masalah kuat.

4) Keuntungan kemahiran praktikal dan boleh dipindah milik

Belajar kursus Kejuruteraan akan membangunkan penyelesaian masalah dan kemahiran pemikiran analitikal yang akan memberi faedah kepada anda di masa depan. Kemahiran ini bukan sahaja membantu untuk kerjaya anda sebagai seorang jurutera, tetapi boleh digunakan dalam industri lain (mis perniagaan, perdagangan), dan juga dalam kehidupan sehari-hari anda!

Apakah Kemahiran Yang Anda Perlukan ?

Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang utama dan kemahiran yang anda akan perlu untuk membangunkan untuk berjaya dalam kursus Kejuruteraan.

1) Kebolehan yang baik dalam matematik

Banyak undang-undang saintifik, daripada undang-undang gerakan Newton undang-undang litar Kirchhoff, adalah ungkapan matematik. Dalam usaha untuk anda untuk memahami dan menggunakan konsep-konsep ini, anda mesti mempunyai asas yang kukuh dan pemahaman yang baik mengenai prinsip matematik di belakangnya.

2) Keupayaan untuk berfikir secara logik dalam menyelesaikan masalah yang kompleks

Kami telah berkata ia sekali, dan kami akan katakan sekali lagi! Hati Engineering ialah mengenai menyelesaikan masalah, jadi anda mesti dapat mengambil masalah yang kompleks dan memecahkan ia ke bawah untuk memahami mekanik itu. Akhir sekali, anda mesti dapat simpulkan semua pengetahuan yang anda telah belajar untuk datang dengan penyelesaian yang berdaya maju.

3) Keupayaan untuk berfikir secara kreatif

Kejuruteraan bukan sahaja tentang pengiraan. Tangan-tangan dengan penyelesaian masalah adalah keupayaan untuk berfikir secara kreatif. Anda akan perlu berupaya untuk datang dengan pelbagai cara untuk menyelesaikan masalah, dan ini memerlukan kreativiti dan keupayaan untuk berfikir di luar kotak. Ingatlah bahawa banyak inovasi seharian kita dan moden teknologi hari dibina oleh jurutera!

4) Kemahuan dan tekad untuk belajar dan bekerja keras

Mengharapkan jam belajar panjang dan BANYAK kerja keras. Ijazah Kejuruteraan akan memerlukan anda untuk membaca dan konsep dibaca semula lagi dan lagi sehingga anda telah difahami sepenuhnya mereka, dan dapat memohon konsep-konsep ini untuk menyelesaikan masalah.

Anda akan mendapati diri anda belajar lebih banyak dan masa yang lebih lama daripada kebanyakan kursus lain, sebagai tambahan kepada kerja-kerja makmal dan projek.

Apa Kerjaya Pilihan Adakah Anda Mempunyai dengan Ijazah Kejuruteraan ?

Ijazah dalam Kejuruteraan akan menyediakan anda untuk kerjaya dalam pelbagai sektor termasuk minyak dan gas , pembuatan, pembinaan , logistik dan automotif.

Berikut adalah beberapa pilihan kerjaya yang anda ada dengan ijazah dalam Kejuruteraan.

Civil Engineering

 • Construction Engineer
 • Geotechnical Engineer
 • Materials Engineer
 • Structural Engineer
 • Site Engineer
 • Transport Engineer

Chemical Engineering

 • Biochemical Engineer
 • Chemical Process Engineer
 • Environmental Engineer
 • Oil & Gas Engineer
 • Petrochemical / Petroleum Engineer
 • Process Engineer
 • Safety Engineer
 • Waste Management Engineer

Electrical & Electronic Engineering

 • Communication Engineer
 • Computer Engineer
 • Control Engineer
 • Mechatronic Engineer
 • Power Engineer
 • Signal Processing Engineer
 • Software Engineer
 • Telecommunications Engineer

Mechanical Engineering

 • Automotive Engineer
 • Industrial Engineer
 • Manufacturing Engineer
 • Materials Engineer
 • Project Engineer
 • Systems Engineer

Jika anda tidak membuat keputusan untuk meneruskan kerjaya dalam bidang kejuruteraan , anda masih mempunyai pilihan kerjaya yang lain! Malah , banyak syarikat bukan kejuruteraan mengambil jurutera untuk kemahiran analitikal dan logik mereka.

Berikut adalah beberapa industri di mana anda boleh mencari graduan Kejuruteraan:

 • Banking & Finance
 • IT & Technical Consulting
 • Management Consulting
 • Project Management

Baca Juga 

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter
(opens in a new tab)