Home 3 Panduan Panduan Untuk Kursus Architecture

Panduan Untuk Kursus Architecture

26512

Adakah anda mendapati diri anda sentiasa dengan pensil di tangan , selalu membuat lukisan dan lakaran ? Adakah anda sentiasa terpesona dengan Architecture yang luar biasa, seperti Menara Berkembar Petronas yang ikonik dan futuristik Seri Wawasan Bridge Putrajaya ?

Jika ya, mungkin anda mungkin ingin mempertimbangkan kursus Architecture !

Panduan ini akan membawa anda melalui semua yang anda perlu tahu tentang belajar kursus Arkitek di Malaysia , Mengetahui tentang kemahiran dan kelayakan untuk menjadi seorang arkitek profesional.

Perkara Asas Seni Bina

Apa itu Architecture ?

Architecture ialah mengenai reka bentuk bangunan dan struktur fizikal.

Ia adalah kedua-dua seni dan sains – arkitek mereka bentuk struktur kreatif dan visual inspirasi dan ruang ( seni) , di samping memastikan bahawa reka bentuk mereka adalah selamat , berfungsi dan realistik ( sains) . Tiada siapa yang mahu tinggal di dalam rumah yang estetik yang indah , hanya untuk itu runtuh semasa hujan lebat !

Kerja-kerja arkitek bukan berakhir dengan reka bentuk walaupun. Arkitek juga bekerja rapat dengan jurutera dan kontraktor , memastikan bahawa pembinaan yang berlaku adalah mengikut lukisan dan spesifikasi mereka.

Dari rumah selesa dan ruang kerja pejabat baru dengan taman-taman masyarakat hijau dan menjulang tinggi Menara Kuala Lumpur, anda menghadapi kerja-kerja Architecture setiap hari!

Belajar Architecture di UiTM

Apakah Kelayakan Yang Anda Perlukan ?

sumber : Selangkah ke-UiTM

Jangka Masa Belajar Seni Bina?

Arkitek di Malaysia perlu mempunyai tahap tertentu kelayakan yang ditadbir oleh Lembaga Arkitek Malaysia (LAM). Ia dikenali sebagai LAM Bahagian I, II dan III.

Dalam usaha untuk mendapatkan LAM Bahagian I, anda boleh sama ada:

Mendapatkan ijazah yang diiktiraf sepenuhnya dalam Architecture (lebih kurang. 3 tahun) yang membolehkan anda pengecualian daripada peperiksaan profesional Bahagian I, atau

Menduduki peperiksaan individu dengan LAM untuk Bahagian I jika anda mempunyai ijazah Architecture bertauliah

Tetapi tunggu, anda bukan seorang arkitek lagi! Bahagian I, anda hanya Penolong seorang Arkitek.

Keperluan minimum untuk menjadi seorang arkitek adalah untuk memiliki kelayakan LAM Bahagian II. Bahagian II, anda dikenali sebagai Arkitek Siswazah. Dalam usaha untuk mendapatkan kelayakan LAM Bahagian II, anda mesti belajar untuk 2 tahun lagi (jenis seperti belajar untuk Ijazah Sarjana Seni Bina).

Dan jika anda mahu menjadi seorang Arkitek Profesional dengan “Ar.” Title di depan nama anda, anda perlu pergi ke LAM Bahagian III. Untuk mendapatkan Part III, anda perlu telah diamalkan sebagai arkitek untuk sekurang-kurangnya 2 tahun, dan telah memenuhi semua keperluan projek yang ditetapkan oleh LAM. Dengan kelayakan Bahagian III, anda dianggap seorang Arkitek Profesional.

Baca Juga : 10 Sebab Mengapa Jurusan Senibina Mungkin BUKAN Untuk Anda

Apa yang akan belajar dalam Ijazah Seni Bina ?

Berikut adalah beberapa topik yang anda boleh belajar dalam ijazah Architecture:

 • Design Architectural
 • Architectural & Sejarah Kebudayaan
 • Building Materials & Construction
 • Environmental Science & Design Lestari
 • Teknologi bangunan
 • Measured Drawing
 • Komputer Design & Modelling 3D

Kebanyakan kelas Architecture akan mempunyai projek-projek reka bentuk studio , yang memerlukan anda untuk membentangkan konsep, lukisan dan model untuk menyokong kerja-kerja reka bentuk anda. Ini membolehkan anda untuk mendapatkan pengalaman yang berharga dalam mereka bentuk dan membina struktur fizikal , yang penting sekali anda lulus dan mula bekerja sebagai seorang arkitek.

Baca Juga : Tips Temuduga Pelajar Senibina

Mengapa Anda Perlu Belajar Architecture ?

Architecture boleh menjadi sangat bermanfaat dan menarik untuk orang-orang yang suka mereka bentuk kreatif dan kasih sayang. Berikut adalah beberapa sebab-sebab utama mengapa anda perlu belajar Architecture.

1) Anda mempunyai minat untuk ruang dan struktur

Dunia Architecture akan membolehkan anda untuk melibatkan diri dalam seni dan sains ruang dan struktur, sama ada ia mereka bentuk ruang kerja yang bergaya untuk meningkatkan produktiviti atau mesra alam rumah untuk melakukan bidaan anda untuk alam sekitar. Jika anda adalah seseorang yang sentiasa diilhamkan oleh ruang, bangunan dan struktur, Architecture mungkin hanya perkara untuk anda!

2) Anda suka mereka bentuk & bekerja dengan tangan anda

Ijazah dalam Seni Bina tidak akan hanya berkisar membaca, menulis dan lakaran. Anda juga akan perlu bekerja pada model bangunan untuk membawa lukisan dan reka bentuk anda untuk hidup. Jika anda suka lakaran lukisan terperinci bangunan dan mendapati diri anda masih bermain dengan Legos, anda mungkin mempunyai bakat untuk menjadi seorang arkitek!

3) Ijazah yang mencabar

Architecture bukan sahaja melibatkan seni – ada juga aspek saintifik dan ekonomi kepada seni bina. Selain mereka bentuk ruang dan struktur kreatif, anda juga akan perlu untuk memastikan bahawa reka bentuk anda adalah realistik, selamat dan boleh dibina dari segi ekonomi. Ijazah dalam Seni Bina boleh mencabar, tetapi amat bermanfaat!

4) Anda tidak akan bekerja di dalam bangunan sepanjang masa

Arkitek tidak hanya tinggal di dalam bangunan mereka sepanjang hari mereka bentuk. Sebagai seorang arkitek memerlukan anda untuk terlibat dengan perancangan dan proses pembinaan juga. Anda akan keluar mesyuarat pelanggan untuk membincangkan masalah dan keperluan mereka, serta tapak pembinaan untuk memastikan bahawa segala-galanya yang dibina mengikut lukisan dan spesifikasi.

Apa Kemahiran Yang Anda Perlu Ada ?

Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang utama dan kemahiran yang anda akan perlu untuk membangunkan untuk berjaya dalam ijazah Architecture.

1) Keupayaan untuk berfikir secara kreatif dan logik

Walaupun anda mungkin tidak perlu menjadi sangat baik dalam seni dan lukisan, anda mesti berupaya untuk menggambarkan konsep dan ciptaan, dan lakarkan mereka di atas kertas. Designs sering perlu mempunyai visual mengagumkan, tetapi mereka juga perlu berfungsi dan selamat pada masa yang sama. Dalam usaha untuk melakukan ini, anda sering perlu untuk berfikir secara kreatif dan logik pada masa yang sama.

2) Dedikasi dan keupayaan untuk memenuhi tarikh akhir

Mereka bentuk projek adalah sebahagian besar Ijazah Architecture, jadi anda mesti berupaya untuk bekerja di bawah tekanan untuk memenuhi tarikh akhir tugasan. pelajar Architecture mana-mana akan memberitahu anda tentang banyak semua nighters mereka tarik sebelum hari persembahan, kadang-kadang walaupun jalan keluar dengan tidur di studio reka bentuk. Ramai pelajar Architecture berbuat demikian kerana semangat mereka untuk bidang, menolak sempadan kreativiti mereka untuk mencipta reka bentuk yang lebih baik.

3) Kemahiran komunikasi dan persembahan yang baik

Sebagai sebahagian daripada ijazah Architecture anda, anda akan dikehendaki untuk mempamerkan kerja anda dan menerangkan proses pemikiran di sebalik model dan reka bentuk anda. Anda mesti berupaya untuk membentangkan pemikiran dan idea anda dengan jelas, terutamanya di hadapan rakan-rakan anda, pensyarah dan pada masa-masa, pakar-pakar industri. Ini adalah kemahiran yang akan menjadi sangat berharga walaupun selepas anda lulus dan memasuki alam pekerjaan sebagai seorang arkitek.

Apa Pilihan Kerjaya Anda Setelah Mempunyai dengan Ijazah Seni Bina ?

Sebagai lulusan Ijazah Seni Bina , anda telah membangunkan berharga kemahiran teknikal dan reka bentuk untuk kerjaya dalam seni bina, alam bina , pembinaan dan reka bentuk landskap.

Berikut adalah beberapa pilihan kerjaya yang boleh anda pertimbangkan sebagai lulusan ijazah Architecture.

 • Architect
 • Architectural Model Specialist
 • Architectural Structure Specialist
 • 3D Visualiser
 • Design Consultant
 • Landscape Architect
 • Resort / Hotel Conceptual Architect
 • Town Planning Conceptual Architect

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter