Home Student Panduan Untuk Kursus Actuarial Science

Panduan Untuk Kursus Actuarial Science

9121

Adakah anda benar-benar suka dan cemerlang dalam matematik, terutamanya kebarangkalian dan statistik ? Nikmati penyelesaian masalah dan mahu cabaran kursus dalam intelektual menuntut ? Mungkin Sains Aktuari boleh menjadi pilihan yang baik untuk anda!

Tetapi sebelum anda menyelam terus ke tahap ini , adakah anda mendapat tahu semua ada tahu mengenai Sains Aktuari dan apa yang diperlukan untuk menjadi aktuari yang bertauliah ?

Panduan ini akan membantu anda menjawab banyak soalan anda tentang belajar kursus Sains Aktuari di Malaysia, daripada apa yang anda akan belajar dan apa kursus ini adalah semua tentang, untuk pilihan kerjaya anda sebagai seorang graduan Sains Aktuari .

Baca Panduan ini dalam Bahasa Inggeris : Your Guide to an Actuarial Science Course in Malaysia

Perkara Asas Sains Aktuari

Apakah itu Sains Aktuari ?

Sains Aktuari adalah kira-kira untuk mengira risiko yang berkaitan dengan wang melalui kebarangkalian , statistik dan pengetahuan tentang perniagaan dan ekonomi. Banyak industri , seperti insurans dan dana pencen ( seperti KWSP), bergantung kepada Sains Aktuari untuk membuat keputusan perniagaan dan belanjawan bunyi.

Sebagai contoh , jika anda mempunyai polisi insurans, terfikir yang mengira jumlah premium insurans ( jumlah yang anda perlu membayar untuk pelan insurans anda) ?

Nah, ia adalah kerja-kerja aktuari ! Aktuari memastikan syarikat insurans dapat membayar tuntutan insurans jika berlakunya situasi yang buruk berlaku .

Belajar Sains Aktuari di UiTM

Apa Kelayakan Adakah Anda Perlu ?

2-1 3-1

 

sumber : Selangkah ke-UiTM

Apa yang akan belajar dalam kursus Sains Aktuari ?

Dalam Sains Aktuari , anda akan belajar banyak subjek yang melibatkan menggunakan teknik-teknik matematik dan statistik.

Berikut adalah beberapa mata pelajaran anda boleh belajar dalam Ijazah Sains Aktuari :

 • Actuarial & Financial Mathematics
 • Probability & Statistics
 • Economics
 • Life Insurance Mathematics
 • Survival Models
 • Risk Theory
 • Time Series & Forecasting

Kursus melibatkan BANYAK pengiraan , kemahiran dalam Matematik (terutamanya statistik) adalah satu kemestian.

Pada akhir kusus Sains Aktuari anda, anda akan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam menilai risiko dan bagaimana anda boleh mengurangkan kos yang berkaitan dengan risiko-risiko ini.

Mengapa Anda Perlu Belajar Sains Aktuari ? 

Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda perlu memilih ijazah Sains Aktuari.

1) Anda mahu untuk mengkaji tahap yang mencabar minda

Ijazah Sains Aktuari akan mempunyai jumlah saksama mata pelajaran yang saling berkaitan, termasuk kebarangkalian, statistik, kewangan, ekonomi dan pengaturcaraan komputer. Mata pelajaran dalam Ijazah Sains Aktuari sering merangsang intelek dan tidak bererti berjalan-jalan di taman!

2) Buat perubahan kepada dunia melalui nombor

Kursus Sains Aktuari akan memberikan anda pengetahuan dan kemahiran untuk mewujudkan canggih kewangan, risiko dan model statistik untuk mengurangkan risiko yang dihadapi oleh individu, organisasi dan kerajaan. Daripada insurans hayat untuk pelan persaraan, aktuari membantu dunia mengurus risiko melalui nombor.

3) Permohonan sebenar dengan kesan yang besar

Sains Aktuari mempunyai kesan yang besar terhadap banyak aspek di dunia. Banyak sektor memerlukan pemodelan risiko dan pengurusan risiko, daripada insurans dan perkhidmatan kewangan untuk pengangkutan dan alam sekitar. Sebagai seorang aktuari, tanggungjawab anda adalah tidak penting.

Apa Kemahiran Yanag Anda Perlu Ada ?

Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang utama dan kemahiran yang anda akan perlu untuk membangunkan untuk berjaya dalam kursus Sains Aktuari.

1) Asas yang kukuh dalam matematik

An Sains Aktuari tentu menuntut anda untuk menjadi kuat dalam matematik, seperti yang anda akan mendapati diri anda mengira kebarangkalian & risiko, serta berurusan dengan model statistik. Khususnya, anda mesti sangat selesa (dan mempunyai cinta yang besar!) Untuk kebarangkalian dan kalkulus.

2) Kemahiran menganalisis dan penyelesaian masalah

Bahagian Sains Aktuari memerlukan anda untuk menganalisis set besar data statistik untuk melakukan pengiraan dan pemodelan. Banyak faktor dan andaian boleh memberi kesan pengiraan dan penyelesaian anda, jadi jika anda suka menyelesaikan masalah kompleks, anda boleh melakukannya dengan baik dalam Sains Aktuari!

3) Kebolehan berkomunikasi secara berkesan

Industri ini bukan sahaja melibatkan pengiraan! Anda juga akan perlu berupaya untuk berkomunikasi dengan berkesan untuk membentangkan penemuan dan laporan anda, dan menerangkan risiko dan implikasi dalam bahasa yang mudah oleh bukan pakar yang tidak berada dalam bidang anda.

4) Kemahiran komputer yang kuat dan keinginan untuk belajar pengaturcaraan

Aktuari menggunakan banyak spreadsheet dan pelbagai program perisian untuk menganalisis dan data masalah. Oleh itu, anda perlu selesa dengan menggunakan komputer, dan mempunyai minat yang mendalam untuk mempelajari bahasa pengaturcaraan.

Apa Kerjaya Pilihan Anda Setelah Mempunyai Ijazah Sains Aktuari ?

Melengkapkan ijazah dalam Sains Aktuari akan menyediakan anda untuk kerjaya dalam bidang insurans, perbankan & kewangan dan perancangan kewangan.

Berikut adalah beberapa pekerjaan yang sangat berkaitan dengan Sains Aktuari .

 • Actuarial Pricing & Risk Analyst
 • Catastrophe Risk Analyst
 • Insurance Actuarial Analyst
 • Financial Risk Analyst
 • Financial Planning Advisor
 • Pension / Retirement Plan Actuarial Analyst
 • Underwriting Auditor

Sumber : EduAdvisor