Home 3 Panduan Panduan Untuk Kursus Accounting

Panduan Untuk Kursus Accounting

20295

Jika anda menikmati berurusan dengan nombor , mempunyai kebolehan menganalisis matematik yang baik, dan mempunyai minat dalam perniagaan, Perakaunan mungkin kursus untuk anda!

Tetapi adakah anda bersedia untuk pemikiran kritikal dan cabaran yang terlibat dalam bidang ini?

Panduan ini akan berkongsi semua yang anda perlu tahu tentang belajar kursus Perakaunan di Malaysia , dari apa yang ia dan bagaimana ia memberi kesan kepada dunia, sepanjang jalan ke pilihan kerjaya yang anda ada dengan kursus Perakaunan.

Baca Panduan ini dalam Bahasa Inggeris : Your Guide to an Accounting Course in Malaysia

Perkara Basic Mengenai Perakaunan

Apa itu Perakaunan ?

Perakaunan sering dipanggil sebagai “Language of Business”.

Ini kerana ia mempunyai kaitan dengan berkomunikasi dan mentafsir rekod dan maklumat kewangan ke dalam format mudah diakses yang boleh difahami oleh mana-mana orang dalam dunia perniagaan.

Perakaunan melibatkan rakaman transaksi kewangan , menyimpan , menyusun , mendapatkan semula , ringkasan dan menyampaikan maklumat dalam pelbagai laporan dan analisis . Kemahiran ini amat praktikal, dan boleh digunakan untuk banyak bidang kehidupan anda, seperti menguruskan perbelanjaan anda !

Sebagai contoh, untuk memastikan kewangan kolej anda tidak mendapat di luar kawalan, Anda akan perlu untuk bajet dengan bijak untuk memastikan bahawa aliran keluar anda tunai ( yuran pengajian kolej , buku-buku , perbelanjaan hidup) tidak lebih besar daripada aliran masuk tunai anda ( elaun bulanan atau pendapatan kerja sambilan ).

Bidang Perakaunan Mempunyai Berapa Jenis ?

Ini adalah empat jenis utama Perakaunan :

1) Financial Accounting

Menyimpan tab ke atas urus niaga kewangan. Menggunakan garis panduan dan prosedur yang seragam , transaksi direkodkan, diringkaskan dan dibentangkan dalam laporan kewangan atau penyata kewangan.

2) Management Accounting


Maklumat yang diperlukan oleh pihak pengurusan syarikat. Ini termasuk tingkah laku kos, pengekosan untuk pengilang , belanjawan, magnitud yang diperlukan untuk membuat keputusan, dan penentuan harga pindahan .

3) Tax Accounting

Memberi tumpuan kepada cukai, dan ditadbir oleh Kod Hasil Dalam Negeri yang menetapkan peraturan khusus bahawa syarikat-syarikat & individu mesti mengikuti apabila menyediakan penyata cukai .

4) Audit & Assurance Services


Melibatkan konsep dan aspek teknikal audit yang mana adalah kajian atau pemeriksaan akaun kewangan syarikat.

Belajar Kursus Perakaunan di UiTM

Apa Kelayakan Adakah Anda Perlu ?

1 2 3 4 5

sumber : Selangkah Ke-UiTM

Mengapa Anda Perlu Belajar Perakaunan ?

1) Keuntungan set kemahiran praktikal

Belajar kursus Perakaunan akan membangunkan attention-to-detail, reasoning dan critical thinking skills  yang akan memberi manfaat kepada anda pada masa akan datang. Kursus Perakaunan juga boleh membantu dalam kehidupan anda setiap hari, seperti menguruskan bajet bulanan anda, dan pelan pelaburan masa depan. Ini kemahiran menuntut menetapkan dalam perniagaan dan syarikat.

2) Pelbagai pilihan pada masa akan datang

Kursus Perakaunan akan membolehkan anda untuk menjadi pakar dalam pelbagai bidang Perakaunan, seperti perakaunan cukai, pengurusan kewangan, pengauditan, perundingan pengurusan, dan lain-lain di kemudian hari. Dengan pendedahan kepada pengetahuan perakaunan dan aspek perniagaan, terdapat juga kemungkinan anda bermula firma perakaunan anda sendiri pada masa akan datang.

3) Kemungkinan yang tidak terkira banyaknya dalam Perniagaan


Kursus Perakaunan akan membolehkan anda untuk sentiasa belajar, membangunkan pengetahuan profesional dalam bidang dan membantu meningkatkan sistem dan perniagaan. Pelbagai topik yang berkaitan dengan perniagaan ditutup semasa Muda Perakaunan anda akan membolehkan anda pilihan dan kemungkinan untuk menukar pekerjaan mana-mana sahaja dalam bidang Perniagaan.

Apa Kemahiran Adakah Anda Perlu Ada ?

Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang utama dan kemahiran yang anda perlu untuk berjaya dalam kursus Perakaunan.

1) Bagus kefahaman membaca dan penguasaan Bahasa Inggeris

Akan ada banyak dokumen, penyelidikan dan tebal buku panduan untuk dibaca dalam mencari jawapan! Oleh itu, mempunyai kefahaman yang baik adalah penting untuk memahami ayat yang ditulis dan perenggan dalam dokumen dan garis panduan yang seragam.

2) Bagus dalam membuat keputusan

Bahagian Perakaunan melibatkan kemahiran membuat keputusan dengan mengambil kira kos relatif dan manfaat tindakan yang berpotensi, untuk memilih keputusan yang paling sesuai. Mungkin terdapat banyak jenis kaedah untuk menangani masalah perakaunan, jadi anda perlu untuk membuat keputusan untuk diri sendiri kaedah akan menjadi yang terbaik, sementara mematuhi garis panduan yang ketat.

3) Boleh bercakap dan kemahiran komunikasi yang baik

Pasti anda diandaikan Perakaunan hanya kira-kira nombor! Bercakap dan berkomunikasi dengan baik untuk menyampaikan maklumat dengan berkesan adalah amat penting juga! Kebanyakan orang akan bayangkan Perakaunan untuk berurusan dengan nombor sepanjang hari. Ini tidak benar, kerana anda kemungkinan besar akan perlu bekerja dalam pasukan atau melaporkan kepada rakyat dalam rantaian yang berbeza arahan setiap hari.

Pilihan Kerjaya Pelajar Perakaunan

Selepas menamatkan pelajaran dalam Perakaunan , berikut adalah beberapa pilihan kerjaya yang boleh anda pertimbangkan :

 • Akauntan
 • Audit
 • Ketua Pegawai Kewangan ( CFO)
 • Pengawal Kewangan
 • Akauntan forensik
 • Investment Banker
 • Tax Consultant

Jika anda rasa bahawa Accounting bukan bidang anda, terdapat industri lain di mana anda boleh menggunakan kemahiran praktikal anda telah perolehi.

Baca Juga : Kerjaya Yang Anda Boleh Mohon Dalam Bidang Perakaunan

Beberapa sektor di mana kemahiran Accounting anda mungkin berguna termasuk:

 • Perkhidmatan kewangan
 • Hartanah
 • telekomunikasi
 • Penyelidikan pasaran
 • Media & Advertising
 • Logistics

Baca Juga 

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter

Sumber : EduAdvisor