Home Biasiswa Permohonan Malaysia International Scholarship 2017

Permohonan Malaysia International Scholarship 2017

501

Malaysia International Scholarship merupakan inisiatif Kerajaan Malaysia untuk menarik pascasiswazah yang terbaik dari seluruh dunia untuk melanjutkan pengajian akademik di Malaysia. Biasiswa ini bertujuan untuk menyokong usaha Kerajaan Malaysia untuk menarik, memotivasi dan mengekalkan modal insan berbakat dari luar negara.

Pelajar antarabangsa yang berbakat yang mempunyai rekod akademik yang cemerlang dan latar belakang kokurikulum cemerlang adalah dialu-alukan untuk memohon biasiswa ini dan melanjutkan pelajaran di mana-mana universiti awam dan swasta Malaysia yang terpilih.

Malaysia International Scholarship 2017

Biasiswa ini dibahagikan kepada dua (2) kategori pengajian:

 • Pengajian Siswazah
 • Pasca kedoktoran

Kriteria Kelayakan Biasiswa

Untuk layak untuk Biasiswa Antarabangsa Malaysia (MIS), pemohon perlu memenuhi kriteria berikut:

 • Tidak melebihi 45 tahun semasa permohonan.
 • Mendapat sekurang-kurangnya Kelas Kedua Atas (Kepujian) atau PNGK 3.5 / 4.0 di peringkat Sarjana Muda Ijazah bagi pemohon Ijazah Sarjana dan bagi calon PhD mesti mempunyai CGPA 3.5 / 4.0 atau keputusan yang baik di peringkat ijazah Sarjana dalam bidang yang sama bertujuan kajian PhD.

*Di samping itu, untuk Program Pasca Kedoktoran, pemilihan akan dinilai berdasarkan jumlah buku yang dihasilkan, jurnal berwasit bukan, portfolio dan hak cipta paten.
*Calon Program Pasca Kedoktoran mesti mempunyai reputasi yang sangat baik dalam penyelidikan dan mempunyai pengetahuan yang berkaitan dengan penyelidikan yang akan dijalankan.

 • Mengambil salah satu daripada English Language Proficiency Test tidak lebih daripada dua tahun berikut sebelum tarikh permohonan. Senarai ujian dan skor minimum yang diperlukan:
  • IELTS Ujian Akademik dengan skor sekurang-kurangnya 6.5; atau
  • TOEFL ujian berasaskan kertas dengan skor sekurang-kurangnya 580 atau ujian berasaskan komputer dengan skor sekurang-kurangnya 230 atau ujian berasaskan internet dengan skor sekurang-kurangnya 92.
 • Dalam keadaan kesihatan yang sangat baik dan disahkan oleh Doktor / Medical Professional Bertauliah. Kos pemeriksaan perubatan akan ditanggung oleh pemohon.
 • Menulis cadangan yang berkaitan dengan keperluan dan kepentingan (program berasaskan penyelidikan sahaja) Malaysia.
 • Telah memohon dan mendapat kemasukan ke pasca siswazah dan pasca kedoktoran di Malaysia (syarat tawaran akan diterima pada masa permohonan atau mempunyai pengesahan penerimaan atau gabungan dengan universiti-universiti di Malaysia).

Nilai Tanggungan Biasiswa

Setiap biasiswa terdiri daripada:

 1. Tiket penerbangan dari ibu penerima ke Malaysia
 2. Yuran pengajian
 3. Elaun penyelenggaraan bulanan
 4. Elaun tahunan bagi buku-buku dan perjalanan dalam negeri
 5. Medical / Health Insurance
 6. Pemasangan dan pemberian Penamatan
 7. Elaun Tesis (akan dibayar pada awal penyelidikan (selepas pertahanan cadangan) dan bakinya akan dibayar hanya selepas penyerahan tesis) – Untuk PhD dan Pasca Doktoral sahaja
 8. Geran perjalanan persidangan dan penerbitan jurnal (PhD dan Pasca Doktoral sahaja)

* Kerajaan Malaysia berhak untuk mengkaji semula nilai anugerah pada bila-bila masa (dan jika perubahan itu dibuat, nilai biasiswa akan berubah dan tarikh berkuatkuasa akan dimaklumkan kepada calon yang berjaya).

Untuk maklumat lanjut mengenai biasiswa dan prosedur permohonan sila layari laman web Kementerian Pendidikan Tinggi di pautan dibawah.

Pertanyaan Lanjut

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

BAHAGIAN BIASISWA
KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
TAHAP 2, NO 2, TOWER 2
JALAN P5 / 6, Presint 5
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62200 PUTRAJAYA
E-mel: [email protected]
Telefon: +603 8870 6000

Anda boleh baca lagi Senarai Biasiswa pada pautan ini.

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter