Lelaki Ini Kongsikan yang Pointer Itu Hanya Sekadar Nombor

3334
views

Menjadi impian buat setiap pelajar untuk miliki pointer yang tinggi ketika di universiti. Sehinggakan kadang-kadang pelajar membandingkan kebijakkan antara yang lain berlandaskan ponter yang mereka miliki.

“Kalau pergi universiti dan belajar, mesti dapat 3 pointer mak cik. Kalau rajin sikit lagi, mesti pointer dia 3.50 ke atas! Yang tak lulus tu sebenarnya dia bermain di universiti. Bukan pergi belajar…” kata saya pada makcik yang anaknya akan ke universiti.

Boleh dikatakan, tak semua yang dapat pointer tinggi tu bijak. Tapi disebabkan diorang rajin dan betul-betul fokus pada pembelajaran membolehkan mereka dapat ponter tinggi.

Saya terpanggil untuk berkongsi sebuah artikel oleh seseorang yang bernama Sharm Noh yang asalnya diterbitkan di iium confession yang bertajuk ‘Pointer Itu Hanya Sekadar Nombor’. Jom ikuti apa yang dikongsikan beliau.

proses-belajar-yang-baik

Lelaki Ini Kongsikan yang Pointer Itu Hanya Sekadar Nombor

Assalammualaikum, ni saya nak cerita pasal kehidupan saya sebagai orang seni. Pada berumur 18 tahun saya meneruskan pengajian saya di uitm puncak perdana dan mengambil jurusan skrin (filem). pada mulanya saya sangat minat dalam dunia perfileman tetapi berubah sejak saya join satu teater muzikal di Uitm. Di dalam muzikal itu saya menjadi penari, kira ala-ala macam backup dancer la.

Kemudian saya rasa macam saya nak jadi penari professional, masa tu ada kawan saya cakap tentang aswara, jadi saya macam berminat nk teruskan belajar di sana tapi sekarang saya masih belajar lagi di uitm. Saya nih jenis yang suka langgar semua jadi saya pergi lah uji bakat di aswara dengan berbekalkan ilnu yang kurang. Sewaktu uji bakat saya boleh di katakan agak hina sebab tak tahu menahu semua tarian asas traditional..

Saya main hentam je asal kan saya bergerak.. Sewaktu interview salah satu pensyarah tuh bertanya kepada saya “awak zero dalam tarian, macam mana awak nak masuk aswara?” time tuh rasa macam kena tembak tapi dengan poyo dan confidentnya saya pun jawab ” kalau saya dah pandai, buat apa saya datang untuk belajar? Bukankah ini tempat untuk belajar dan menimba ilmu” perrgghh time jawab tuh rasa macam ada bunga api kat belakang,

Dapat masuk Aswara

Dipendekkan cerita saya pun dapat lah masuk aswara dan pada itu ada konflik dengan keluarga sebab yelahh sekarang saya masih lagi menuntut di uitm tak kan nk berhenti pulak.. saya pun rasa macam “why not”Kita try jelah. Sekarang saya menjadi pelajar diploma tari aswara.aswara ini indah khabar dari rupa.. Memang sangat tough..

Classmates saya pada awalnya 26 orang cukup satu sem 10 orang berhenti.. Haah macam program realiti pulak.. Ikutkan hati saya pun nk berhenti tapi macam tak nak memalukan diri pada keluarga sebab saya sibuk sgt nk masuk aswara..

Di aswara saya bukan lah best student.. Paling tinggi pointer pun 2.9.. Hahah saya agak pemalas dan nakal juga masa di aswara.. Tak datang class, masuk class separuh jalan, time class gi cafe makan.. Memang agak teruk laa.. Biasalah darah muda.. Saya banyak kali kena marah and surat amaran ada lah dalam dua tiga surat.. Siap hampir hendak diberhentikan dah.. Tapi masih selamat heheheh…

Ok now tibalah tahun akhir.. Tahun akhir nih final laa.. Time nih semua student berusaha gigih laa.. Saya pun termasuk sekali laaa.. Walaupun tak gigih mana tapi better lah dari sem sem lepas.. Time nak final nih macam-macam lah jadi.. Kena halau class lah sebab x dapat step and mcm2 lagi.. Tapi kira tahun akhir nih memang macam tengah berperang lah.. So dipendekkan cerita saya pun tamatkan pengajian di aswara.. Time tuh rasa dah lakukan sebaik mungkin laa menari 9 tarian.. Walaupun macam nak mampus..

Then lepas beberapa minggu/bulan (tak ingat) keputusan pun keluar.. Saya agak excited lah sebab saya rasa saya dah buat sebaik mungkin.. Waktu saya bukak je results terpampang pointer saya… Time tuh mcm dunia ini berputar-putar ecehhhh.. Haaahh memang terkejut.. Siapa tak terkejut kalau pointer final anda 1.5 …. Apa!!!!! 1.5… Time tuh tanya akak yg bagi result.. Betul ke nih.. Dia cek dalam sistem memang betul.. Time tuh rasa macam nak buat terjunan banggunan sahaja.. Tapi mcm sakit kan diri pulak..

Hampa dengan pointer yang dimiliki

Saya pun balik dengan hati yang pilu dan hampa dan terhina.. Keesoknya harinya saya pun pergi lah berjumpa dengan kawan, konon nya nk cite lah masalah.. Lepas dah habis lepak nak balik moto pemberian bapa saya hilang dan lesap..time tuh tuhan je tahu perasaan nih seperti jatuh ditimpa tangga.. Memang rasa jatuh jatuh yg teruk lah.. Dah lah dengan pointer mcm hina pastu moto hilang.. Time tuh dah rasa mati akal dah.. Macam give up dalam dunia tarian nih.. Rasa macam nak kerja kat office je..

Esoknya pulak saya satu hari kat bilik google motivasi diri.. Banyak juga lah pepatah yang menaikkan semangat diri salah satunya “setiap yang hilang akan diganti dengan lebih baik”.. “Tuhan tak akan bagi dugaan pada kita kalau tak mampu menghadapinya” dan banyak lagi.. Rasa dimotivate balik lah walaupun sikit je.. Pastu saya teruskan hidup macam biasa dengan perasaan terhadap dunia tarian yang dah musnah..

Dapat e-mail mngenai tawaran kerja

Selepas itu, ada satu hari tuh saya dapat email mengatakan saya dapat bekerja dengan syarikat enfinity vision media.. Saya baru teringat saya pernah datang audition kat sana.. Tapi time dapat tu rasa macam diri nih tak layak join dalam industri seni nih.. So basically pekerjaan ni saya perlu membuat persembahan theater musical MUD: Our Story of Kuala Lumpur..

Dan saya ditawarkan gaji rm3400 sebulan.. Gila laaaa banyak tuh.. Dengan pointer 1.5 tapi dapat gaji macam tuh.. So selama bekerja tuh saya rasa semangat dan minat saya terhadap dunia seni dah kembali.. Time tuh saya dapat beli moto scrambler dengan tunai (walaupun lepas 2 minggu accident ). Saya simpan rm1000 setiap bulan.. Time tu rasa bahagia laa..

Cukup 6 bulan saya tak sambung contract sebab saya nak jadi freelance.. Saya nak explore lagi dunia seni nih.. Sewaktu saya jadi freelance saya terlibat dalam bermacam- macam production salah satunya Uda dan dara the musical dan banyak lagi.. Dari situ saya kenal ramai orang dan network saya bertambah.. Kejayaan yang paling tinggi bagi saya adalah sewaktu saya mewakili malaysia ke korea untuk competition andong mask dance festival..

Kami pergi berkumpulan.. Untuk group kami dapat tempat ketiga.. Wow dah kira bagus sebab kami perlu bertanding dengan negara-negara yang besar seperti russian, kazakhstan, japan, China, taiwan dan byk lagi la.. Dan untuk individual competition saya dapat special award.. Time tuh rasa macam dah kira bagus dah dan byk lah dancer dari negara-negara lain jumpa saya dan cakap “im sure ur are the best dancer in malaysia” ” ur so amazing “… Time tuh aku gelak je.. Dia tak tahu pointer aku 1.5 hahahaha…

Dapatkan kerja baru

Selepas itu saya ditawarkan untuk bekerja menjadi tenaga pengajar/coach untuk syarikat kickstart gymnastics… Saya mengajar dalam bahagian tarian lah.. Time tuh basic saya rm2000.. Ok lah cukup-cukup makan.. Saya berkerja dekat company tuh selama 6 bulan..dalam masa yang sama saya menghantar karya koreografi “Ketuk” saya ke surakarta Indonesia untuk festival 24 jam menari..

Alhamdulilah feedback audience memang memberansangkan.. Kemudian saya ditawarkan untuk menjadi penari di theme park yang terletak di ipoh perak, basic saya rm3000 alhamdulilah cukup untuk survive di negeri orang.. So apa yang saya Cuba sampaikan adalah tak kisah result korang mcm mana tapi apa yang penting usaha dan jangan sesekali putus asa, setakat pointer.. Tak kan buat hidup korang jadi hina dan tak guna.. Dan dan dan setiap manusia akan berubah..

Biasalah muda2 pemalas.. Dah besar sikit pandai lah fikir pasal kehidupan.. For me.. Saya happy dengan kehidupan saya walaupun tak mewah tapi saya bersyukur sebab semua serba lengkap.. Tapi, macam biasalah, saya bukan jenis yang suka duduk di zon selesa..Saya akan explore dan belajar lagi tentang dunia seni.. Sebab ada satu ayat daripada dekan saya “learning never stop” jadi teruskan menimba ilmu.

– Sharm Noh

Ikut pada pemerhatian saya, kalau pergi universiti dan belajar betul-betul, mesti dapat 3 pointer. Kalau rajin sikit lagi, 3.50 ke atas. Yang tak lulus tu bukan sebab tak pandai mengaji (belajar), tapi sebab tak ‘menjadi’. Masuk U sibuk dengan bermain. Jalan sana sini dengan motosikal yang dia baru beli dengan loan PTPTN. Dapat loan, beli handphone mahal-mahal. Beli laptop, layan game siang malam sampai tak tidur malam. Lepas tu membuta sampai tak pergi kuliah.

Ada pulak yang jenis sibuk berkepit dengan gelifriend dan buayafriend. Tiap-tiap hari dok berkepit dengan gelifriend / buayafriend kononnya study group. Mana nak pandai kalau macam tu.

Dan satu lagi jenis ponteng kelas.

Akhir kata, semoga artikel ini dapat memberi manfaat kepada semua pelajar dam pembaca. Share juga pada rakan-rakan jika rasa ianya berguna.

Baca Juga : Perkongsian Mengenai Pencarian Kerja Yang Semua Graduan Perlu Tahu

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter