Ikuti Tip Ini Untuk Memulakan Langkah Dalam Mengurangkan Berat Badan

712
views
Iklan Infopelajar2u

Dalam melakukan sesuatu perkara, sudah pasti ianya agak sukar, lebih-lebih lagi jika mempunyai pemikiran negatif, atau tidak konsisten, atau mungkin disebabkan pemikiran ‘nanti-nanti pun boleh’.

Namun begitu, untuk memastikan diri sentiasa sihat dan dijauhkan dari pelbagai penyakit, kita hendaklah memupuk pemikiran yang positif, supaya mampu mengikuti segala saranan yang ditetapkan.

Bagi mereka yang ingin mengurangkan berat badan, tetapi mempunyai kesukaran untuk memulakannya, admin kongsikan beberapa tip yang boleh dilakukan agar diri lebih berazam untuk kembali ke berat yang ideal, perkongsian dari saudari Sha Rini.

slim-main

Harini Keknie nak share tips untuk memulakan langkah mengurangkan berat badan.

Bukan mudah untuk mengubah sesuatu kebiasaan, apatah lagi yg dah jadi tabiat. So, kena bermula dr sekarang, supaya tidak menjadi sesalan disaat anda mencecah berat 100kg.

1. Sedar Diri

Terima hakikat bahawasanya anda memang perlu mengurangkan berat badan. Terima hakikat bahawa anda sudah terlalu penat menanggung beban badan sendiri. Terima hakikat bahawa semua baju anda dah tak muat.

2. Bermula Yang Asas

Mulakan dengan yang paling mudah – kurangkan air manis sekali sehari, banyakkan minum air masak, kurangkan carbs, pilih nasik sbgai carbs utama, makan byk sayur, mkn buah sbgai snack.

aid1510806-728px-drop-water-weight-step-1-version-4

3. Yakin Dengan Diri

Kita ni slalu pandang rendah pada kebolehan diri. Bila bercakap benda yg negatif dalam.minda, bdn pun akan ikut. Aku x mampu jaga makan mcm org lain sbb aku asik lapar. Abistu ko ingat org lain x pndai lapar ke apa? Hehe sbb tu kena makan dengan teratur, jgn skip makan.

4. Masa Makan

Make sure masa makan teratur. Klau mkn x teratur tu yg bdn tak faham signal kita.

5. Portion Control

Ni perkara paling basic klau korang nak lose weight. Brapa byk korang makan dan apa jenis makanan korang pilih akan tentukan samada berat akan naik atau turun. Portion ni masuk kelas nnt keknie ajar detail

6. Pemilihan Jenis Makanan

Pilih makanan kurang gula, kurang garam, tiada MSG.

Ranking pemilihan jenis makanan esp klau kat makan kat kedai :

  1. rebus/panggang/kukus.
  2. Masakan berkuah jernih mcm msk pindang, asam rebus.
  3. Masakan kuah x jernih mcm masak lemak ke, msk asam pedas ke ..yg x guna myk tp xyah ambik kuah smpai banjir. Hadkan 1-2tbs je sekadar merasa
  4. Masakan bergoreng
  5. Masakan yg 2x masaku mcm masak kicap, masak merah, masak sambal hijau. Mak aih dapnye hahaha

aid20423-728px-make-low-carb-dieting-simple-and-easy-step-3-version-3

7. Beli Penimbang Digital

Ni motivasi ni. Bila korg dh start amal diet seimbang, msti la korang expect ada result kan? So, timbang ni tool yg sgt berguna. Bila tgk turun 200-300g pun dah seronok sgt² kan, bayangkan turun berkilo². Selain scale, tali tape pun penting. Sbb ada org x turun berat tapi habis segala seluar semua londeh, hahaha, inci makin berkurang.

Ckup la tu dulu ek? Nak bermula memang susah. Tapi once dah mula insyaAllah makin mudah. Lama² makin pro. Lama² dah x perlu masuk kelas Keknie sbb lama sgt tggu giliran. Hahaha takpe, Keknie suka org kurus hanya dgn panduan FB Keknie, itu maksudnya ada jugak manfaat fb keknie ni hehehe.

Semoga dapat manfaat dari tip di atas ya.

Baca juga : Hanya Diet Air Kosong dan Pisang Dapat Hilangkan 18kg

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter