Home Berita Dua Pelajar UiTM Maut Terlibat Dalam Kemalangan

Dua Pelajar UiTM Maut Terlibat Dalam Kemalangan

969

Dua pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) kampus Tapah maut manakala empat rakan mereka parah selepas kenderaan yang dinaiki mereka bertembung dengan sebuah van di Kilometer 17, Jalan Bota Kanan – Teluk Intan berhampiran Sekolah Kebangsaan Raja Chulan, Pulau Tiga di sini, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 petang itu, Aimi Naziha Mohd Zamri dan Nur Danisyah Mohd Sofian, masing- masing berusia 18 tahun meninggal dunia di tempat kejadian serta kesemua mangsa dipercayai dalam perjalanan untuk menghadiri majlis kenduri.

Kenderaan yang dinaiki keenam-enam pelajar UiTM remuk di bahagian sisi selepas dirempuh van dalam kejadian itu hingga mengorbankan penumpang hadapan dan belakang.

Saksi ketika ditemui berkata, dia memandu van dalam perjalanan ke UiTM Seri Iskandar untuk menghantar dua pelajar Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) menghadiri program di kampus induk.

“Kami tidak berkonvoi pun namun, saya terkejut apabila kereta yang dinaiki mereka berenam secara tiba-tiba buat pusingan U di hadapan menyebabkan saya tidak sempat mengelak.

“Walaupun kami mengalami kecederaan ringan, kami bersimpati dengan kejadian yang berlaku. Terkejut juga apabila dimaklumkan mangsa merupakan pelajar Diploma Fakulti Sains Gunaan dan Perakaunan kampus sama,” katanya yang turut cedera di jari kaki kanan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Perak Tengah, Superintendan Mohamad Zainal Abdullah berkata, siasatan awal mendapati kesemua mangsa menaiki satu kereta jenis Proton Gen 2 dari arah Kampung Gajah secara tiba-tiba membuat pusingan U.

“Van yang dinaiki tiga lelaki berada di belakang kenderaan mangsa telah melanggar kenderaan mangsa menyebabkan kedua-dua mangsa merupakan penumpang hadapan dan belakang disahkan maut di tempat kejadian.

“Kedua-dua mayat mangsa dibawa ke Hospital Changkat Melintang untuk menjalani bedah siasat sebelum diserahkan kepada waris,” katanya.

Sumber