Cara Buka Akaun SSPN-i Plus Secara Online

26267
views
Iklan Infopelajar2u

Hari ini kami ingin membantu anda membuka Akaun SSPN-i Plus secara online tanpa melalui mana-mana cawangan bank atau kaunter PTPTN. Pembukaan akaun secara online mudah dan boleh menjimatkan masa, perjalanan, dan tenaga anda.

Apakah itu SSPN-i?

SSPN-i adalah merupakan satu instrumen simpanan yang direka khas oleh PTPTN bagi tujuan pendidikan tinggi. SSPN-i adalah berlandaskan syariah menggunakan konsep ‘Wakalah Bil Istithmar’.

sspni

SSPN-i Plus pula merupakan satu skim atau pelan simpanan yang direka oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk penabungan bagi tujuan pendidikan tinggi. SSPN-i Plus ditambahbaik daripada SSPN-i sedia ada dengan bayaran sumbangan takaful yang murah dan perlindungan yang komprehensif.

Berbeza dengan akaun SSPN biasa, SSPN-i Plus menggunapakai konsep simpanan dengan komitmen bulanan dan jumlah simpanan dan bayaran sumbangan takaful adalah bergantung kepada pakej yang dipilih.

Pelan simpanan ini adalah patuh syariah yang menggunakan konsep Wakalah Bil Istithmar bagi simpanan SSPN-i Plus dan menggunakan kontrak Wakalah bagi skim takaful yang ditawarkan. Produk ini telah mendapat pengesahan syariah oleh Islamic Banking and Financial Institution of Malaysia (IBFIM).

Apakah perbezaan utama SSPN-i dan SSPN-i Plus?

Perbezaan utama SSPN-i dan SSPN-i Plus adalah pada komitmen bulanan yang terdapat pada SSPN-i Plus berbanding SSPN-i yang tiada sebarang komitmen bulanan (boleh simpan mengikut kemahuan masing-masing)

Komitmen bulanan ini sebenarnya adalah satu cara untuk kita sentiasa menabung secara konsisten setiap bulan dan dalam masa yang sama mendapat manfaat takaful yang disediakan dalam akaun SSPN-i Plus kita. Bagi yang sukar untuk menabung secara konsisten, ini adalah satu peluang yang baik untuk mulakan tabungan.

Komitmen bulanan yang perlu dibayar adalah bergantung kepada pakej yang kita pilih. Berikut adalah pakej yang disediakan dalam SSPN-i Plus.

sspni

Selain daripada manfaat kesihatan, pendeposit SSPN-i Plus juga akan mendapat pengecualian cukai simpanan bersih sehingga RM 6,000 untuk simpanan dan tambahan pelepasan taksiran cukai iaitu sehingga RM 6,000 setahun berdasarkan bayaran sumbangan takaful tahun semasa.

Itulah serba sedikit pengenalan berkaitan SSPN-i Plus. Maklumat lanjut boleh lihat di laman web SSPN-i Plus

Daftar SSPN-i Online

Apa yang lebih menarik adalah, pendaftaran akaun SSPN-i Plus boleh dilakukan terus secara online tanpa perlu hadir ke pejabat PTPTN. Ini akan menjimatkan masa kita yang sentiasa sibuk dengan kerja-kerja seharian.

Untuk mendaftar akaun SSPN-i Plus sila ke paparan web pendaftaran atau klik pautan dibawah.

Anda akan dapat lihat paparan seperti di bawah. Anda boleh pilih untuk buat akaun untuk diri sendiri, anak sendiri atau untuk anak jagaan.

sspni-2

sspni-3

Anda hanya perlu isikan maklumat yang diperlukan dalam borang yang disediakan sehingga habis. Kemudian akan dinyatakan terma dan syarat yang perlu anda fahami. Sila baca dan fahamkan betul-betul syarat dan manfaat yang anda perolehi dengan membuka akaun SSPN-i Plus ini.

Selepas selesai mengisi borang, anda kemudiannya akan dikehendaki untuk memasukkan deposit ke dalam akaun tersebut. Sekurang-kurangnya nilai 1 bulan untuk pakej yang anda ambil. Bayaran boleh dibuat melalui online banking ataupun kredit card.

Bayaran bulanan selepas pembukaan akaun boleh dibuat melalui kaunter PTPTN, potongan gaji, auto debit dan paling mudah adalah dengan bayaran secara online melalui SSPN-i Plus Online.

sspni-4

Terima kasih kerana membaca Cara Buka Akaun SSPN-i Plus Secara Online. Semoga perkonsian ini berguna untuk anda semua.