Home Kerjaya Cara Bagaimana Untuk Mudah Dapat Kerja Selepas Graduate

Cara Bagaimana Untuk Mudah Dapat Kerja Selepas Graduate

7175

Jika anda kini berada dihujung tahun pembelajaran anda wajib baca dan kongsikan kepada semua rakan-rakan anda yang baru habis belajar atau pun untuk yang masih mencari kerja.

Tips Selepas Graduate

  • Jangan buang masa, cepat-cepat mintak original transkrip dan surat tamat belajar daripada universiti yang anda.
  • Kerja part-time untuk menampung kos kehidupan anda semasa mencari kerja tetap ini penting kerana kebanyakkan kerja tetap berada di kawasan-kawasan bandar yang memerlukan kos untuk anda. Contohnya peniaga nasi lemak anak dara beliau berhijrah ke selangor dan menjual nasi lemak sementara menunggu kerja tetap.
  • Kemaskan resume & cv Kami telah tulis banyak panduan cv dan resume anda boleh baca di link yang kami telah sediakan Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai CV dan Resume.

Baca Juga : 8 Tip Untuk Cepat Dapat Kerja Bagi ‘Fresh Graduate’

Teknik Atau Cara Mohon Kerja

1. Mohon secara online.

banyak laman sesawang pencarian kerja secara online yang menawarkan menawarkan peluang pekerjaan yang anda boleh mohon secara online jadi sebagai fresh graduate anda wajib tahu cara dan kenal pasti laman-laman web ini.

Anda boleh rujuk laman web yang dipercayai seperti yang telahpun kami senaraikan di artikel 10 Laman Pencarian Kerja Untuk Graduan Yang Mencari Kerja Di Malaysia

2. Sertai Karnival Kerjaya

Kalau boleh serbu je karnival kerjaya yang dijalankan di seluruh negeri. Anda boleh follow page kami dan on notification dekat facebook jadi anda tidak akan terlepas mana-mana jobsfair yang akan diadakan dimalaysia.

3. Mohon jawatan kosong di Surat Khabar

Walaupun tak banyak tapi syarikat yang mengiklankan jawatan kosong di surat khabar betul-betul terdesak perlukan anda so start beli surat khabar yang banyak jawatan kosong seperti The Star atau metro dan lain-lain

Adab-adab Ketika Memohon Kerja

Adab sangat penting bagi mereka yang sedang mencari kerja kami banyak menulis tentang tips-tips dan adab yang perlu anda tahu dan ikut berikut anda boleh baca pada link dibawah:

Dan lain-lain lagi yang anda boleh explore sendiri disini.

Jika anda mengikut apa yang telah kami berikan diatas kami yakin anda akan mendapat perkerjaan idaman anda dalam tempoh yang lebih singkat daripada sepatutnya. Semoga berjaya.