Home Blogging Cara Bagaimana Membina Blog WordPress (Langkah demi langkah)

Cara Bagaimana Membina Blog WordPress (Langkah demi langkah)

8299

Membina Blog WordPress. Adakah anda ingin memulakan blog WordPress dengan cara yang betul? Kita tahu bahawa memulakan blog adalah sesuatu yang menakutkan apabila anda baru sahaja ingin bermula. Sebenarnya anda tidak keseorangan.

Baca : 7 Manfaat Blog dan Kenapa Pelajar Perlu Milikinya

Setelah membantu beberapa pengguna memulakan blog, kami telah memutuskan untuk mewujudkan panduan yang paling komprehensif tentang bagaimana untuk memulakan blog WordPress tanpa sebarang pengetahuan teknikal.

Proses ini adalah mudah untuk diikuti sama ada anda berusia 20 tahun atau 60 tahun.

Apa yang anda perlukan untuk memulakan sebuah blog WordPress?

Terdapat tiga perkara yang anda perlu untuk memulakan blog WordPress:

  • Satu idea nama domain (ini akan menjadi nama blog anda contohnya infopelajar2u.com)
  • Satu akaun web hosting (ini adalah di mana laman web anda hidup di internet)
  • Perhatian sepenuhnya dari anda selama 30 minit.

Ya, anda baca dengan betul. Anda boleh memulakan blog dari awal dalam masa kurang daripada 30 minit, dan kami bantu anda melalui proses keseluruhan, langkah demi langkah.

Apa yang kami akan bantu dalam tutorial ini:

Bagaimana untuk Mendaftar Nama Domain untuk Percuma

  1. Cara Pilih Web Hosting Terbaik
  2. Cara Pasang WordPress
  3. Bagaimana untuk menukar tema anda
  4. Cara Menulis Blog Post Pertama Anda

Bersedia? Mari kita mulakan.

Cara Membina Blog WordPress

Langkah 1. Persediaan

Selalunya kesilapan yang sangat besar membuat apabila memulakan blog adalah memilih platform blogging yang salah. Syukurlah anda di sini, jadi anda tidak akan membuat kesilapan itu.

Untuk 95% daripada pengguna, ia lebih masuk akal untuk menggunakan WordPress.org juga dikenali sebagai WordPress menjadi tuan rumah. Mengapa? Kerana ia adalah percuma untuk digunakan, anda boleh memasang plugin, menyesuaikan reka bentuk laman web anda, dan yang paling penting membuat wang dari laman web anda tanpa apa-apa sekatan (lihat perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org ).

Sekarang anda mungkin telah mendengar bahawa WordPress adalah percuma .

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa ia percuma?

Ia percuma kerana anda perlu melakukan persediaan dan tuan rumah sendiri.

Dalam erti kata lain, anda memerlukan nama domain dan web hosting.

Baca : Pengertian Domain dan Hosting

Nama domain adalah apa yang orang taip untuk ke laman web anda. Ia adalah alamat laman web anda di internet. Fikirkan google.com atau infopelajar2u.com

Web hosting adalah di mana laman web anda hidup. Ia adalah rumah laman web anda di internet. Setiap laman web memerlukan web hosting.

Nama domain biasanya memakan kos RM45 per tahun (harga di syokhost.com), dan web hosting bergantung kepada seller hosting yang anda beli.

Setakat ni syokhost adalah tempat beli domain paling murah berbanding yang lain di Malaysia.

Tetapi, anda juga boleh dapat domain percuma!

Syukurlah, Bluehost , salah satu hosting WordPress rasmi yang disyorkan dan dipercayai, telah bersetuju untuk menawarkan pengguna nama domain percuma dan lebih 60% diskaun untuk web hosting.

Bluehost adalah salah satu syarikat web hosting tertua, bermula pada tahun 1996 (sebelum Google bermula). Mereka juga adalah jenama terbesar ketika datang ke hosting WordPress kerana mereka menjadi tuan rumah berjuta-juta laman web termasuk kami sendiri.

Mari kita teruskan dengan membeli domain + hosting anda. Untuk dapatkan diskaun pembelian sila klik tawaran dibawah. Kalau anda tidak mahu diskaun boleh terus ke laman Bluehost.

Buka laman Bluehost di new tab anda dan ikuti langkah berikut.

Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah klik pada kotak hijau Get Started Now untuk mulakan.

Start with Bluehost

Pada skrin seterusnya, pilih pelan yang anda perlukan (asas dan ditambah adalah yang paling popular).

Selepas itu, anda akan diminta untuk memasukkan nama domain untuk laman web anda.

Select your Domain Name

Akhir sekali, anda perlu menambah maklumat akaun anda dan memuktamadkan maklumat pakej untuk melengkapkan proses tersebut. Pada skrin ini, anda akan melihat pilihan tambahan yang boleh anda beli.

Ia terpulang kepada anda sama ada anda membelinya, tetapi kami biasanya tidak mencadangkan membeli tambahan ini. Kerana anda sentiasa boleh menambah mereka di kemudian hari, jika anda memutuskan bahawa anda memerlukannya.

Hosting Checkout

Setelah selesai, anda akan menerima e-mel dengan perincian mengenai cara untuk masuk ke panel kawalan web hosting anda (cPanel). Ini adalah di mana anda menguruskan segala-galanya daripada sokongan, e-mel, dan lain-lain. Tetapi yang paling penting, ini adalah di mana anda memasang WordPress.

Langkah 2. Pasang WordPress

Dalam cPanel, anda akan melihat berpuluh-puluh ikon kecil untuk perkhidmatan dan ciri-ciri yang berbeza. Ini boleh menjadi sedikit kusut, jadi abaikan 95% daripada mereka kerana anda tidak perlu menggunakannya untuk masa ini.

Scroll ke bawah ke bahagian laman web dan klik pada ikon WordPress.

cPanel Install WordPress

Anda akan dibawa ke skrin Bluehost Marketplace Quick Install untuk memasang WordPress. Klik pada butang Start.

Pada skrin seterusnya, anda akan diminta untuk memilih nama domain anda. Pilih domain yang dari menu dan kemudian klik Next.

Enter your Domain Name - WordPress Setup

Selepas itu, anda perlu memasukkan Nama Site, nama pengguna dan kata laluan anda untuk laman web anda. Anda juga perlu menyemak semua kotak dan kemudian klik Install.

Install WordPress - Bluehost Marketplace

The QuickInstall akan mula memasang WordPress. paparan akan meminta anda untuk memilih tema WordPress, ketika WordPress sedang dipasang.

Anda tidak perlu untuk berbuat demikian sekarang. Kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mendapatkan tema WordPress percuma dalam langkah seterusnya.

Setelah WordPress selesai dipasang, anda akan melihat notis berjaya dalam bar di atas.

Bluehost WordPress Install Complete

Klik pada Installation link Complete, dan ia akan membawa anda ke skrin dengan URL login WordPress anda dan kata laluan.

Bluehost Marketplace - WordPress login details

Tahniah, anda telah mencipta laman web WordPress anda. Yang tidak terlalu buruk betul.

Anda login URL WordPress akan kelihatan seperti ini:

http://yoursite.com/wp-admin

Klik pada pautan log masuk WordPress untuk masuk ke dashboard anda.

Sekarang kita sudah bersedia untuk menyesuaikan penampilan laman web anda dan memulakan blog.

Langkah 3. Memilih Tema WordPress anda

Kemunculan visual blog WordPress anda dikawal oleh tema. Apabila anda pertama kali melawat blog anda, ia akan kelihatan seperti ini:

Default WordPress Theme

Ini tidak begitu menarik kepada kebanyakan orang.

Menyesuaikan rupa dan penampilan blog anda adalah salah satu bahagian yang paling menarik dan bermanfaat dalam perjalanan untuk mewujudkan laman web WordPress anda.

Terdapat beribu-ribu tema pre-made WordPress yang anda boleh pasang di laman anda.Sesetengah daripada mereka adalah percuma, manakala yang lain dibayar.

Anda boleh menukar tema anda dengan pergi ke papan pemuka WordPress anda dan klik pada Rupa »Tema.

Install WordPress Themes

Teruskan dan klik pada butang Add New.

Pada skrin seterusnya, anda akan dapat untuk mencari lebih dari 4100 tema WordPress percuma yang terdapat di direktori tema WordPress.org rasmi. Anda boleh menyusun dengan popular, terkini, dipaparkan, serta penapis ciri lain (industri iaitu, susun atur, dan lain-lain).

Select a Theme

Apabila anda telah menemui tema yang anda suka, hanya klik di atasnya, dan ia akan menunjukkan butang Install. Klik padanya dan tunggu untuk tema dipasang. Selepas itu, butang pemasangan akan digantikan dengan butang Active. Anda perlu klik padanya untuk mengaktifkan tema.

Install and Activate WordPress Theme

Sebaik sahaja anda telah memasang tema anda, anda boleh menyesuaikannya dengan mengklik pada pautan Customize di bawah menu Appearence.

Sebaik sahaja anda telah memilih tema WordPress anda, anda kini bersedia untuk membuat blog post pertama anda.

Langkah 4. Mewujudkan Blog Post Pertama Anda

Untuk menulis blog post pertama anda, klik pada Posts » Add New di dashboard WordPress anda.

Anda akan melihat kawasan editor yang membolehkan anda menulis blog post pertama anda.

WordPress Blog Post Editor

Sebaik sahaja anda selesai menulis, teruskan dan klik pada butang Publish di sebelah kanan untuk menerbitkan catatan blog pertama anda kepada dunia.

Publish Button

Pada skrin jawatan, anda akan melihat beberapa bahagian lain seperti Categories dan Tags. Anda boleh menggunakan ini untuk kenal pasti posting blog anda.

Itulah cara-cara yang anda perlukan untuk memulakan blog WordPress Kami berharap bahawa anda dapati tutorial mengenai cara untuk memulakan sebuah blog WordPress ini membantu.

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter