Home Biasiswa Permohonan Biasiswa Hong Leong 2020

Permohonan Biasiswa Hong Leong 2020

875

Biasiswa Hong Leong. Adakah anda pelajar yang ingin melanjutkan pengajian ke Universiti Awam bertaraf Ijazah? Berita baik buat anda yang ingin membuat permohonan pinjaman pelajaran atau bantuan biasiswa.

Yayasan Hong Leong menawarkan biasiswa kepada rakyat Malaysia yang ingin mengikuti pengajian dalam program Diploma atau Ijazah Sarjana Muda. Biasiswa ditawarkan setiap tahun dan permohonan bermula pada 1 April dan berakhir pada 31 Mei setiap tahun.

Biasiswa Hong Leong Online

Berikut dikongsikan adalah maklumat tentang Biasiswa Hong Leong termasuk memaparkan tarikh, syarat kelayakan dan aplikasi online :

Syarat Kelayakan Biasiswa Hong Leong

Pemohon mesti memenuhi semua keperluan di bawah

  • Terbuka kepada warganegara Malaysia berumur antara 17-25 tahun yang telah menjalani peperiksaan SPM / STPM / UEC pada tahun sebelumnya dan menerima keputusan anda pada bulan Mac tahun ini.
  • Mereka yang sedang menjalankan Diploma, Diploma Lanjutan atau program Ijazah (Tahun 1, 2 atau 3) di mana-mana kolej dan universiti tempatan yang diiktiraf juga boleh memohon.

Keperluan am : 

  • Mesti menjadi rakyat Malaysia
  • Mesti sekurang-kurangnya berumur 17 tahun ke bawah dan berumur 25 tahun
  • Jumlah pendapatan isi rumah bulanan mestilah RM 5,000 dan ke bawah
  • Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang menunjukkan kualiti kepimpinan; yang cemerlang dalam aktiviti kokurikulum dan / atau sukan; dan / atau yang secara aktif terlibat dalam khidmat masyarakat
  • Orang yang hidup kurang upaya digalakkan memohon
  • Keperluan Akademik Minimum

Kelayakan Akademik :

  • SPM: Minimum 8As
  • STPM / Matriculation / A-Level / Asasi / Diploma / Ijazah: PNGK Minimum 3.5 (Sila tukar markah kepada CGPA apabila memohon jika markah anda tidak berada dalam format yang diletakkan)

Bidang Yang Ditawarkan Biasiswa

Biasiswa ini dianugerahkan untuk SEMUA kursus atau bidang pengajian sepenuh masa di peringkat diploma, diploma lanjutan dan Ijazah Pertama (degree) di universiti/kolej awam mahupun swasta yang diiktiraf di Malaysia.

Mereka yang mengikuti pengajian di peringkat pra universiti seperti STPM, A-Level, Matrikulasi, pengajian asasi atau yang bersamaan dengannya tidak layak untuk memohon.

Cara memohon Biasiswa Hong Leong

Permohonan hendaklah dipohon melalui dalam talian (online) menerusi pautan yang disediakan dibawah :

Nota : Hanya pemohon-pemohon yang disenarai pendek sahaja akan dihubungi.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Hong Leong Foundation Secretariat melalui emel : [email protected]

Semoga anda berjaya mendapat tawaran biasiswa pendidikan ini.

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter