Home Kewangan 7 Tips Untuk Bergelar Jutawan Dalam Masa Yang Singkat (Bukan MLM)

7 Tips Untuk Bergelar Jutawan Dalam Masa Yang Singkat (Bukan MLM)

374

Di zaman sekarang sudah ramai anak muda bergelar Jutawan melalui bidang perniagaan. Dan sesungguhnya bukan mudah untuk mencapai ketahap itu melainkan dengan usaha yang tidak pernah kenal putus asa.

Menerusi laman web lifehack.org telah mendedahkan beberapa tips yang boleh dipraktikkan dalam kehidupan seharian untuk mencapai impian bergelar jutawan.

Walaubagaimanapun umat Islam, setiap impian haruslah disertakan usaha, doa dan tawakal.

1. Berhati-hatilah dengan perbelanjaan yang kecil

Kebanyakan daripada kita biasanya amat menitikberatkan untuk membuat pelaburan yang besar dan pembelian yang banyak. Namun kita cenderung untuk menghabiskan duit untuk perbelanjaan kecil. Tetapi perbelanjaan kecil itu sebenarnya dapat dikumpulkan dan menjadi jumlah yang besar.

2. Fokus kepada masa depan

Mudah untuk menghabiskan duit bagi mendapatkan sesuatu yang kita kehendaki. Ubah tabiat itu dan fokus kepada masa depan berbanding mendapat kepuasan sementara.

3. Tidak beli sesuatu yang tidak perlu, hanya untuk menunjuk-nunjuk

Walaupun kita gembira jika menerima pujian daripada rakan mengenai apa yang dimiliki namun kita harus mengawal dan meletakkan batas terhadap tabiat itu.

Beli apa yang diperlukan dan bukannya membeli untuk mendapat pujian.

4. Catat perbelanjaan dalam hitam putih

Bukan itu sahaja, antara panduan lain ialah biasakan untuk mencatatkan segala perbelanjaan keluar dan masuk kerana kebiasaannya orang kaya mengetahui di mana dan ke mana wang mereka belanjakan.

Gunakanlah aplikasi Microsoft Exel contohnya dan ia pasti akan memudahkan anda.

5. Bekerja keras

Tidak seperti tanggapan umum bahawa orang kaya hanya bersenang-senang dan menikmati kehidupan mereka kerana realitinya, mereka bekerja lebih keras daripada orang biasa.

6. Melabur simpanan dengan bijak

Oleh itu, cuba untuk meningkatkan pendapatan anda, dan apabila ia akan meningkat, buat simpanan yang lebih berbanding sebelum ini. Buatlah simpanan daripada pendapatan yang diperoleh

Kita biasanya mengabaikan jumlah yang kecil tetapi jumlah yang kecil itu sebenarnya boleh bertambah sehingga menjadi jumlah yang besar. Selain daripada itu, jika anda melabur wang dengan betul, anda akan kagum dengan hasilnya nanti.

Anda boleh belajar melabur di asb dengan dapatkan set combo ASB Genius ini.

7. Menggemari jualan murah, tawar menawar

Golongan kaya tidak pernah membayar apa-apa caj yang tidak perlu. Mereka kekal berhati-hati tentang yuran dan bayaran yang boleh dielakkan.

Baca Juga : Kisah Lelaki ini dapat kerja sebelum graduate dan naik pangkat hampir setiap tahun.

LIKE dan FOLLOW infopelajar2u di Facebook dan Twitter